c

Cum sociis Theme natoque penatibus et magnis dis parturie montes, nascetur ridiculus mus. Curabitur ullamcorper id ultricies nisi.

1-677-124-44227 184 Main Collins Street, West Victoria 8007 Mon - Sat 8.00 - 18.00, Sunday CLOSED
Follow Us
Image Alt

Tréningová Akadémia

Všetko o káve – 2.časť

Káva ako zdroj antioxidantov

Najčastejšie a najlepšie preskúmanou zložkou kávy je kofeín. Kávové zrná však obsahujú takmer dvesto ďalších zložiek, ktoré majú na ľudský organizmus pozitívny vplyv. Sú to najmä antioxidanty.

Aj keď ľudské telo prirodzene produkuje určité množstvo antioxidantov, ich počet pri súčasnom spôsobe života nestačí. Je dôležité dopĺňať ich z potravy, a tým udržiavať správnu oxidačnú rovnováhu organizmu. Tú totiž dennodenne narúša pôsobenie tzv. voľných radikálov, ktoré síce vznikajú v ľudskom tele prirodzene v rámci dôležitých biochemických procesov, no zároveň sa do tela dostávajú aj „nadbytočné“ voľné radikály.

„Prebytočné voľné radikály, ktoré ľudské telo na bežný metabolizmus nepotrebuje, v ľudskom tele kolujú a hľadajú molekuly, s ktorými by reagovali a stabilizovali sa tak. Pri tomto procese sa môžu zlučovať s molekulami telových buniek a narušovať tak integritu tých zdravých. Pri týchto procesoch vznikajú ďalšie voľné radikály a proces sa tak stále opakuje. Výsledkom je predčasné starnutie buniek a poškodzovanie tkaniva. Je tiež veľmi pravdepodobné, že prispievajú k vzniku degeneratívnych a zápalových ochorení. Tento jav je v odbornej terminológii označovaný ako oxidačný stres,“ vysvetľuje doktor Peter Minárik. A práve antioxidanty mu dokážu zabrániť.

Veľkú a veľmi významnú skupinu látok s antioxidačnými účinkami tvoria tzv. polyfenoly. K nim je priradená chlorogenová kyselina (kombinácia kyseliny kávovej a chínovej), v káve najviac zastúpený polyfenol. Táto látka reprezentuje dôležitú časť kávových antioxidantov podieľajúcich sa na neutralizácii voľných radikálov, teda ochrane bunkovej bielkoviny a DNA.

Zdrojom polyfenolov je tiež napríklad zelený čaj.

Kde je káva užitočná

Pri znižovaní rizika vzniku cukrovky druhého typu. Konzumácia piatich alebo viacerých šálok kávy denne je zvyčajne spojená so zlepšenou reguláciou a toleranciou glukózy a s podstatne nižším rizikom vzniku cukrovky typu¤2. Pitie troch až štyroch šálok kávy denne tiež redukuje riziko vzniku tejto choroby. Ako sa ukázalo, káva s kofeínom i bez kofeínu môže súvisieť s obsahom prírodných polyfenolových antioxidantov, lignanov a horčíka.

Pomáha v prevencii vzniku rakoviny. Jedna z najvzrušujú­cejších oblastí výskumu kávy je jej možná ochranná úloha proti rakovine. Mnohé štúdie ukazujú, že káva je dnes hlavným potravinovým zdrojom antioxidantov (prekonáva víno, čaj, čokoládu aj určité druhy ovocia a zeleniny) a ukazuje sa, že niektoré zložky kávy môžu navodiť pôsobenie karcinogén-detoxifikačných enzýmov.

Redukuje riziko ochorení pečene. V niekoľkých štúdiách sa konzumácia kávy spája s významným znížením rizika vzniku cirhózy, ako aj rakoviny pečene. Údaje naznačujú, že redukcia rizika vzniku cirhózy spôsobenej konzumáciou alkoholu súvisí so zložkami kávy, ako sú fenoly a im príbuzné zlúčeniny.

Chráni pred Parkinsonovou chorobou. Štúdie potvrdzujú súvislosť neuroprotektívneho účinku konzumovania kofeínu u mužov aj u žien v postmenopauze so znížením rizika vzniku tejto choroby. Niektoré výskumy naznačujú, že jedna šálka kávy denne môže znížiť riziko vzniku tejto choroby o polovicu pomocou adenozínu v káve.

Nezvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Niektoré štúdie nezistili významnú súvislosť medzi konzumáciu kávy a srdcovo-cievnymi ochoreniami. Niektoré z nich naznačujú vzrastajúce riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení u ľudí, ktorí pijú kávu vo zvýšenej miere, v porovnaní s tými, ktorí pijú kávu striedmo alebo len málo. Nedávna komplexná 20-ročná štúdia na vzorke približne 130-tisíc mužov a žien bez kardiovaskulárnych a rakovinových ochorení nedokázala, že konzumácia kávy zvyšuje riziko vzniku týchto ochorení.

Káva a pôst

Spôsobí pitie kávy prerušenie vášho pôstu?

Šálka čistej kávy má menej ako 5 kalórií a 0 tuku. Pitie kávy v žiadnom prípade nepreruší váš začatý pôst.

Prečo je pitie kávy prospešné?

Káva vám dodá jednorázovú energiu. A keď ju vypijete na prázdny žalúdok, kofein obsiahnutý v káve sa dostane do krvi rýchlejši, čím spôsobí okamžitý stav „nabudenia“. Týmto zároveň mierne potlačíte chuť do jedla, zredukujete pocit hladu, čím nepriamo podporíte proces chudnutia.

Čo ak neobľubujem chuť kávy?

Pridaním mlieka do kávy môžete meniť jej chuť. 1 prípadne 2 malé čajové lyžičky mlieka sú stále akceptovateľné. Pozor však na pridávanie cukru, umelých sladidiel, šľahačky, prípadne aj väčšieho množstva mlieka. Tieto ingrediencie už urobia z kávy inú potravinu – ktorá po vypití ukončí proces pôstu.

Aké výhody prináša pitie kávy počas pôstu?

  • Zrýchľuje metabolizmus
  • Znižuje citlivosť na inzulín
  • Vyvoláva autofágiu
  • Nabudí vašu pozornosť

Vedeli ste, že bezkofeínová káva obsahuje až o 15% menej antioxidantov, ako obyčajná káva, ale je účinnejšia na potláčanie hladu?